Känner ni att skogsturerna börjar bli för lika varandra och att det är svårt att komma på något nytt att hitta på? Det är åtminstone så jag känner ganska ofta när vi ska ut! Därför tänkte jag sammanställa en kort lista inför helgen med saker som är enkla att testa och inte kräver alltför mycket förberedelser.
Laga mat i skogen: Bannock
Vad är väl en skogstur utan pinnbröd eller en bannock? Receptet på bannock varier något men grundreceptet består av ett fåtal ingredienser som lätt går att förberedas hemma för att sedan bara blandas med vatten när man väl parkerat sig vid lägerelden!
Vill man ha det mer som ”snacks” och inte som en fullgod lunch kan man slänga i lite socker eller vaniljsocker, kanske lite kanel och servera tillsammans med färska bär, äpple eller i stort sett vad som helst som går hem hos er!
Vill man istället ha något mer mättande kan man slänga i lite bacon eller tärnat fläsk, lite riven ost och kanske någon grönsak! Det går även utmärkt att ta med vanliga grillkorvar och vira degen runt korven innan man gräddar den. Då får man en fransk hotdog med nygräddat bröd som ofta uppskattas av både små och stora!
För glutenfria alternativ kan man med fördel byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölblandning (vi brukar använda Sempers Mix, men andra fungerar också bra), men man får räkna med betydligt mer klibbig deg så ha det i åtanke om ni planerar blanda degen i skogen. Annars använder vi samma mängder av allt, men lite försiktigare med vattnet.
Ingredienser
5 dl mjöl
1 tesked bakpulver
½ tesked salt
1 matsked fett eller olja
Blanda alla ingredienser (vänta med att tillsätta fett tills du ska blanda i vattnet) och tillsätt vatten efter behov. Lägg i stekpanna och grädda. Alternativt rulla runt korv för fransk hotdog-varianten.
Sysselsätt de små: Avståndsmätare av paracord
Efter tips på forumet från Johan så tänkte jag att en bra aktivitet för ungarna är att få göra sina egna distansmätare av paracord och småkulor/pärlor! Väl ute i skogen kan man öva sig på att ta sig fram genom terrängen i en så rät linje som möjligt samtidigt som man försöker gå en viss sträcka, t ex 200 meter med hjälp av sitt nya avståndsmätararmband!
Se videon nedan för instruktioner hur man gör de små ”pärlorna” av paracord!
Testa något nytt: Starta en höstbrasa
Även om det kan vara nog så utmanande att hålla på med småpill för oss lite äldre så kanske det inte passar för alla!
Hösten är säsongen när kylan börjar krypa sig närmare och vad passar då bättre än en lägereld! Mitt förslag är att medans ungarna lär sig gå rakt och en viss distans sätter du dig och listar ut ett nytt sätt att få igång brasan på! Har du aldrig försökt hitta fetved och försökt tända avskrapet med tändstål är det kanske dags just denna helgen? Annars, om du är lite nyare på området kan det vara nog så utmanande att ta en liten bit björknäver, torka den i en ficka nära kroppen för att sedan ta ut den när det börjar närma sig kaffedags! Det är bara att ”ruffa upp” ytan på utsidan av nävern och rikta eldstålet mot avskrapet och så har du snart en liten låga. Då gäller det att vara snabb och få fyr på nästa bit näver eller en fjädersticka! Sen är det bara att sakta men säkert öka tjockleken på veden tills du har en eld som är varm nog för kaffekokning!
Behöver du hjälp med att identifiera de bästa träslagen, hur man bäst hanterar de olika tändmaterialen och tändredskapen är Mattias Norbergs bok om elden väldigt bra och välskriven!
Kan man äta det där?: Nypon
I våra svenska skogar växer över 250 ätliga vilda växter, varav endast en liten bråkdel faktiskt nyttjas på ett eller annat sätt av oss. Det är kanske på tiden att man tar och sätter sig och lär sig lite mer om vad våra förfäder faktiskt levde av och med i naturen. Just nu är det nyponsäsong här i Skåne, vilket är ett ypperligt tillfälle att ta med sig barnen ut och plocka fickorna fulla av godsakerna. Av nyponen kan man sedan göra nyponsoppa som brukar gå hem hos både stor och liten! Det går även att använda nyponen till att göra eget nyponvin!