Recept: Bannock – Efterrätt och överlevnasmat

Bannocken är den eller åtminstone en av de mest klassiska och populära rätterna att tillaga i naturen. Det fungerar att äta som den är som tilltugg till soppor, grytor, kött eller efterrätter samtidigt som man kan proppa sin bannock full med godsaker! Vill man ha ett lite matigare mellanmål kan man blanda i bacon, små köttbitar och lite riven ost i degen innan man lägger på den på pannan.

Recept

Ca 5 dl mjöl

1 tskd bakpulver

1/2 tskd salt

1 msk olja eller fett

Vatten

Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt vatten efter behov tills degen går att platta ut till pankaksform, ca en halv till en cm tjock. Lägg i stekpannan och låt grädda tills färdig. Tiden kan variera väldigt mycket ute i naturen, speciellt om du tillagar den över lägerelden.

Glutenfritt

För glutenfri variant, byt ut mjölet mot glutenfritt mjöl. Var försiktig med vattnet, det är lätt hänt att bannocken blir färdig på utsidan och degig på insidan om man tar för mycket. Ett sätt att undvika detta är att helt enkelt göra bannocken tunnare.

Smeten kommer vara mycket klibbigare, använd en träslev för att skrapa av och platta ut smeten i stekpannan. Den glutenfria bannocken tenderar att få något hårdare utsida än vete-bannocken. Det kan också vara lämpligt att krydda lite då det glutenfria mjölet tenderar vara ganska smaklöst jämfört med vete.

Ett väldigt gott sätt att göra om bannocken till efterrätt ute i skogen är att blanda i en massa bär i smeten och låta dessa bakas in i bannocken. Man kan variera med olika bär och frukter för önskad smak. Tänk dock på att för många färska bär innehåller mycket vatten!

Servera som den är eller med chokladsås, vaniljsås, sylt eller liknande!

Bannock som överlevnadsmat

Bannock är inte bara ett gott tilltugg när man är ute i skogen utan är också ganska tätt på energi, lätt att lagra och tillaga. Detta gör det faktiskt till ett ganska lämpligt recept att ha i åtanke inför de hårdare tider som verkar stå inför dörren för oss. Alla ingredienser som utgör bannocken kan lagras i evigheter om de lagras rätt. Det är också väldigt basala ingredienser som används i nästan varje annan rätt som tillagas i hemmet.

Att då se till att man har lite extra av dessa ingredienser gör att man lätt kan tillaga en hel middag, om man så skulle behöva, genom att svänga ihop en bannock med lite andra ingredienser som finns hemma i skafferiet!

2 responses to “Recept: Bannock – Efterrätt och överlevnasmat”

Leave a Reply