Recept: Bannock – Efterrätt och överlevnasmat

Bannocken är den eller åtminstone en av de mest klassiska och populära rätterna att tillaga i naturen. Det fungerar att äta som den är som tilltugg till soppor, grytor, kött eller efterrätter samtidigt som man kan proppa sin bannock full med godsaker! Vill man ha ett lite matigare mellanmål kan man blanda i bacon, små köttbitar och lite riven ost i degen innan man lägger på den på pannan.

Recept

Ca 5 dl mjöl

1 tskd bakpulver

1/2 tskd salt

1 msk olja eller fett

Vatten

Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt vatten efter behov tills degen går att platta ut till pankaksform, ca en halv till en cm tjock. Lägg i stekpannan och låt grädda tills färdig. Tiden kan variera väldigt mycket ute i naturen, speciellt om du tillagar den över lägerelden.

Glutenfritt

För glutenfri variant, byt ut mjölet mot glutenfritt mjöl. Var försiktig med vattnet, det är lätt hänt att bannocken blir färdig på utsidan och degig på insidan om man tar för mycket. Ett sätt att undvika detta är att helt enkelt göra bannocken tunnare.

Smeten kommer vara mycket klibbigare, använd en träslev för att skrapa av och platta ut smeten i stekpannan. Den glutenfria bannocken tenderar att få något hårdare utsida än vete-bannocken. Det kan också vara lämpligt att krydda lite då det glutenfria mjölet tenderar vara ganska smaklöst jämfört med vete.

Ett väldigt gott sätt att göra om bannocken till efterrätt ute i skogen är att blanda i en massa bär i smeten och låta dessa bakas in i bannocken. Man kan variera med olika bär och frukter för önskad smak. Tänk dock på att för många färska bär innehåller mycket vatten!

Servera som den är eller med chokladsås, vaniljsås, sylt eller liknande!

Bannock som överlevnadsmat

Bannock är inte bara ett gott tilltugg när man är ute i skogen utan är också ganska tätt på energi, lätt att lagra och tillaga. Detta gör det faktiskt till ett ganska lämpligt recept att ha i åtanke inför de hårdare tider som verkar stå inför dörren för oss. Alla ingredienser som utgör bannocken kan lagras i evigheter om de lagras rätt. Det är också väldigt basala ingredienser som används i nästan varje annan rätt som tillagas i hemmet.

Att då se till att man har lite extra av dessa ingredienser gör att man lätt kan tillaga en hel middag, om man så skulle behöva, genom att svänga ihop en bannock med lite andra ingredienser som finns hemma i skafferiet!

2 responses to “Recept: Bannock – Efterrätt och överlevnasmat”

Leave a Reply

Utvalda svar

 1. Avatar for johan johan says:

  Verkar vara besläktat med ett annat snarlikt recept “krabbelurer”, fast krabbelurer har mer ingredienser som förvandlar det mer till en “efterrätt”, t.ex. socker, vaniljsocker o dyl.

  Men basen med mjölk, mjöl och bakpulver är samma.

  Här finns nog stora möjligheter att laborera med vad man har i för att uppnå olika mål, vill man ha ett brödliknande tillbehör eller en sötare pannkaka.

 2. Hur kunde jag glömma krabbelurer?! Det hade vi när jag var liten lite då och då. Kommer ihåg att det var fruktansvärt gott ute i skogen med lite sylt eller någon chokladsås på! Bra tips!

  Det känns som man kan variera det ganska mycket beroende på vem man har med sig! Nu har vi ju en som inte kan äta gluten så degarna blir fruktansvärt klibbiga men det brukar inte vara något problem med smak och konsistens annars.

  Äggen är ju den största skillnaden annars, men de kan man ta med färdigknäckta i pet-flaska!

Fortsätt diskussionen på forumet

Deltagare

Avatar for johan Avatar for Gustav