Bok: Wilderness Axe Skills and Campcraft

Skriven av Paul Kirtley

Jag förhandsbeställde boken Wilderness Axe Skills and Campcraft när den skulle släppas för ett litet tag sedan. Författaren, Paul Kirtley, kände jag till sedan tidigare efter att ha sett många av hans filmer och annat. Han är lite av en legend inom bushcraftvärlden och framförallt i Storbritannien. Han är även ett stort fan av den svenska naturen! Vissa av hans filmer och resor är inspelade här i Sverige.

Indelning

  • Selecting the correct tools for the job
  • Caring for your tools
  • Everyday axe techniques
  • Felling, limbing, and sectioning
  • Carving techniques and projects
  • Woodland campcraft

I första hand är det yxan boken handlar om. Större delen av de första 4 kapitlena handlar mestadels om olika typer av yxor och hur du använder dem. Man får en väldigt gedigen genomgång om yxan, från vilka typer av yxor det finns och deras olika egenskaper. Även yxans olika delar och hur man väljer en yxa som passar just en själv.

Olika yxor

Handyxa är den minsta sortens yxa och används framförallt runt lägret till mindre arbeten. Ofta saker som tar för lång tid och är något för tunga för kniven. Handyxor är normalt mellan 34-38cm långa och väger runt 0,6-0,8kg.

Halvyxan är något längre än handyxan och bör nå runt halvvägs från fingrarna till mitten på bröstkorgen. Den är precis tillräckligt lång för att svingas tvåhänt men kan också användas med endast en hand. Halvyxan passar bra för något tyngre göromål än handyxan, som att fälla småträd, processa lite större vedbitar, osv. Eftersom den klarar av lite mer är den väldigt tacksam att ha med sig i dagspackningen. Den tar varken upp alltför stor plats eller väger för mycket i ryggsäcken!

En halvyxa är runt 50cm lång och väger normalt mellan 0,9-1,2kg.

Tre-fjärdedelsyxan visar sin styrka när du behöver något som är tillräckligt enkelt och smidigt att bära med dig men som ändå klarar av allt som en större yxa klarar! Vid dessa storlekar börjar den dock bli för stor för vardagssysslor runt lägret där handyxan och halvyxan passar bäst. Tre-fjärdedelsyxan är gjord för tyngre aktiviteter som vedklyvning och trädfällning!

En tre-fjärdedelsyxa är runt 64cm lång och väger runt 1,2kg.

Den fullstora yxan går tillbaka till förr när man inte hade motorverktyg och annat med sig ut utan fällde träd för hand, med yxa. Den svingas i stort sett aldrig med en hand utan är uteslutande en tvåhandsyxa och lämpar sig därmed väl för trädfällning och andra liknande grövre sysslor.

Vikten på en fullstor yxa är normalt dubbelt så mycket som lillebrorsan tre-fjärdedelsyxan. Någonstasns runt 2,2kg och en längd på 81-90cm.

Underhållning, användning & extra resurser

Precis som innehållsförteckningen antyder så går boken igenom hur du ska välja dina verktyg, hur du hanterar och underhåller dem, och slutligen hur du använder i olika miljöer! Boken riktar sig nog främst till nybörjare, men det finns en hel del godbitar i den som man kan ta tillvara på även om man är lite mer van.

I tredje kapitlet i Wilderness Axe Skills and Campcraft tittar vi på olika sätt man kan dela på trä, både med såg, yxa och kniv. Bilderna hjälper verkligen till att förstå precis hur man ska gå tillväga för att utföra just den tekniken som han pratar om just där. Det finns även videoguider som man kan få tillgång till efter att man köpt boken, där exempelvis delen om vård av verktygen är nästan en timme lång!

Utlåtande

Jag tyckte själv att det sista kapitlet där han visar olika saker man kan göra för att öka bekvämligheten och funktion i lägret var väldigt trevligt. Han visar ett antal olika hängare för olika tillfällen och grytor, ställningar för tillagning, stolar, bänkar och annat kul! Det är såklart lite extra roligt att läsa om just för att man får många idéer på nya projekt man kan ta sig för, medan resten av boken är mer informativ.

Jag skulle varmt rekommendera boken till folk som är både väldigt insatta och nybörjare. Paul är en bushcrafter av det ”gamla gardet” och har varit med länge och lärt av andra. Det märks att många av teknikerna är välbeprövade och har stannat kvar på grund av att de faktiskt fungerar.

🌲 🌲 🌲 🌲

Fyra granar av fem möjliga

Boken finns att köpa på ex.vis Amazon

Fler böcker om bushcraft hittar du här!

0 responses to “Bok: Wilderness Axe Skills and Campcraft”

Leave a Reply