Bushboxen är lite av ett gammalt men återvunnet fenomen inom friluftsvärlden. Själva principen har använts väldigt länge av bland andra luffare och hemlösa, men nu har den alltså tagit steget och lyckats attrahera bushcraft- och friluftsvärlden också!
Varför använda bushbox?
De flesta som håller på med bushcraft och den typen av aktiviteter föredrar säkert att göra en riktig eld på marken, och visst är det något särskilt med en riktig brasa man kan samlas runt och umgås, laga mat och koka kaffe över. Det är inte alltid det är rimligt att gå genom hela arbetet med att göra en ordentlig eldstad. Det kräver både planering, rätt underlag, brännbart material och gediget släckningsarbete. Framförallt kanske det är väldigt torrt i naturen och man måste vara mer försiktig än i vanliga fall. Allt det gäller såklart även om man eldar i en bushbox, men det blir då betydligt mindre omständigt och mer säkert.
Bushboxen kan också vara väldigt tacksam för nybörjare då det är betydligt mycket lättare att få igång elden något upphöjt från marken och med ordentliga sidor som håller elden på plats.
Nu på hösten är marken ofta väldigt fuktig och kalla, något som kan göra det väldigt svårt att få igång en vanlig brasa, då kan det vara skönt att bara kunna plocka upp sin bushbox, slänga i lite björknäver och torra grankvistar och vips har du en ordentlig eld som du kan fortsätta mata medan du kokar kaffe! Det är en av de bästa sakerna med bushboxen; att kunna påbörja matlagning eller kaffekokning så snart efter att elden tagit sig!
Tänk bara på att aldrig hälla vatten rakt ner i din bushbox när du ska släcka! Det är bättre att se till så allt bränsle brunnit upp och sedan vända den uppochner på ett säkert ställe (inte mitt i en torr lövhög) och där hälla på rikligt med vatten. Stålet har en tendens att vrida sig om man häller kallt vatten på det varma stålet. När det börjar närma sig släckdags och du har för mycket stora pinnar som ligger och småputtrar kan det vara en god idé att börja lägga på mycket mindre ved, sådan ved du normalt använder direkt efter fnösket. Det kommer skapa en intensiv och varm eld som förhoppningsvis snabba på förbränningen av alla de större pinnarna du lagt på elden utan att för den delen skapa mer kol och glöd.
Hobo stove
Benämningen bushbox är som sagt bara den senaste reinkarnationen av den så kallade ”hobo stove”, vilket kan vara allt från en konservburk till ett oljefat som man eldar i för att få värme och något att tillaga mat på. Alla har väl sett i gamla filmer där det står ett gäng hemlösa runt ett stort brinnande oljefat i en mörk gränd i någon större amerikansk stad.
För att tillverka en hobo stove tar man en plåtburk av valfri storlek och tar bort locket. Sedan gör man ett antal hål runtomkring när toppen så luften kan ta sig ut även när du ställer ett kokkärl ovanpå. Nära botten gör man sedan ett lite större hål så luft kan strömma in och man kan mata elden även när man har mat som puttrar ovanpå. Botten på burken kan man med fördel bara låta vara; det hjälper till att stabilisera burken, skydda underlaget mot elden och gör så att du faktiskt kan flytta din eldstad medan den brinner!
Andra varianter
Det är som sagt väldigt enkelt att ta vilken gammal konservburk som helst, borra några hål nära toppen och klippa ut ett litet fönster nära botten och så är man redo för att elda!
Ikea har ett väldigt bra bestickställ som går att använda som bushbox! Man kan använda det som det är, med en massa hål längs hela stället, eller klippa ut ett extra hål nära botten att mata elden genom. Om man struntar i det får man helt enkelt toppmata det, vilket kan bli lite knepigt när man måste lyfta på kokkärlet hela tiden för att stoppa ner pinnar.
Om du skulle råka göra en hobo stove som har en större diameter än ditt kokkärl kan du ta ett par tältpinnar i stål och trä rakt genom lufthålen i ovankant. Sen är det bara att ställa kokkärlet på tältpinnarna!
Slutligen går det såklart även bra att använda din bushbox eller hobo stove till andra typer av bränsle, som gas- eller trangiabrännare, esbit-tabletter och stearinljus! Bushboxen hjälper då till att stabilisera och agerar vindskydd och käkkärlshållare åt dig på köpet!