Bushcraft: Hur börjar man?

De flesta av oss tenderar att börja med att söka information online om ett ämne man vill lära sig mer av. Kanske har man vänner och bekanta man kan rådfråga om hur man börjar. I en del fall behöver man en hel del prylar för att sätta igång, bushcraft kan vara en sån aktivitet men behöver verkligen inte vara det.

Bushcraft handlar om att vara ute i naturen på naturens villkor och inte lämna spår efter sig. Det blir enklare ju färre prylar och annat du bär med dig!

Om jag skulle ge något råd om utrustning så skulle jag säga att följande lista är en bra start:

 • En bra kniv Det behöver inte vara någon värstingvariant du sett på Youtube utan det fungerar utmärkt med t ex en billigare Morakniv! Se tråden om EnKnivsUtmaningen för några tips och idéer!
 • Tändstål Att kunna göra en liten brasa ute i skogen när kylan börjar krypa närmare eller när du behöver lite varm mat eller dryck i dig är verkligen det allra viktigaste att kunna. Ett tändstål är den mest pålitliga metoden att göra upp eld, framför både tändare och tändstickor, men kräver mer förberedelser och kunskap!
 • Regnskydd/Tarp/PonchoNågot att krypa in under när vädret går mot det sämre är skillnaden mellan att ha en bra dag i skogen och en urusel. Det går utmärkt med en billig presenning eller en poncho (som många här på forumet är väldigt förtjusta i) för att få till ett bra väderskydd! Underskatta inte heller skuggeffekten en varm sommardag eller vindskyddet du får en blåsig dag vid kusten!
 • KokkärlAtt kunna koka upp vatten är ännu en sån där grundläggande sak man bara måste kunna göra. Om man så gör det för att brygga en kopp te eller kaffe eller för att man fått slut på vatten och måste rena vatten från bäcken spelar mindre roll; det måste finnas med i packningen! Här använder jag själv oftast Zebra Billy Can.
 • Rep/Snöre/Lina Någon sorts rep som är starkt nog att hänga upp ditt väderskydd med är också en viktig del i packningen. Många som håller på med bushcraft idag har med sig en ihoprullad bunt med helikoptersnöre (parachord) då den är extremt tålig, hållbar och lätt att hantera för storleken och tyngden den tar i ryggsäcken!
 • Ordentliga skor/kängor Underskatta aldrig vilken påverkan fötternas mående har på ditt humör och din ork! Försök gå den där 25km marschen i samma kängor efter att ha fått skavsår redan efter ett par kilmeter! Att ha skor som passar bra på fötterna och som är luftiga och bekväma att gå i är ovärderligt när du är ute i skogen!

  Om du inte har lust eller råd att lägga flera tusenlappar på ett par nya fina märkeskängor med häftiga membran och annat så kan jag rekommendera att kolla närmare på militärt överskott, där finns ofta väldigt bra kängor till en bråkdel av priset för nya. Jag skulle i så fall rekommendera att välja utan membran, helt i läder då det är lättare att få vattentätt/tåligt än ett redan trasigt membran.
 • Kläder
  På ämnet kläder kan man utan problem skriva långa avhandlingar, men jag ska försöka fatta mig relativt kort! Lager på lager-principen!
  1. Närmast kroppen använder du vid kallare väder tunnare underställ i merinoull, polyester, etc. för att transportera bort fukt från huden samt för att behålla en luftspalt med varm luft nära kroppen!
  2. Som mellanlager använder du värmande tröja och byxor i t ex fleece, ull, merinoull eller annat material som håller värmen väldigt bra. Detta lager tas av först om du blir för varm!
  3. Skaljacka/byxor Har du ytterst för att skydda underliggande lager som är mindre tåliga, vilket ställer ganska höga krav på att ytterlagerna ska vara tåliga, välgjorda och stå emot fukt, vind och grenar och annat på ett ordentligt sätt.
  4. Regnkläder/snökläder är nästa lager som man tar på om det regnar mer än vad skallagret klarar av, eller om det är väldigt kallt ute så finns det särskilda kläder som lämpar sig väl för de arktiska klimaten!

2 responses to “Bushcraft: Hur börjar man?”

Leave a Reply