Jag hade nyligen en väldigt intressant diskussion med Mattias Norberg, författare och överlevnadsinstruktör, där vi kom in lite på överlevnad och vilka påfrestningar det ställer på kroppen och kanske framförallt på psyket. En sådan liten sak som att vara utan mat några timmar längre än normalt kan för vissa vara en smärre katastrof. Alla har vi väl sett den gamla reklamen från Snickers där man uppmuntras äta en Snickers om man börjar känna sig lite lättirriterad?
Sanningen är den att våra kroppar klarar sig långt längre utan föda än vad vi tror. Våra kroppar klarar för övrigt betydligt mycket mer än vad vi tror generellt! Det finns folk som gått utan mat i över ett år och klarat sig utan några större besvär, bara man får i sig de mest nödvändiga vitaminerna och mineralerna under tiden. Det är såklart ganska extrema outliers vi pratar om här, de allra flesta hade inte klarat ett år utan mat, men det hindrar inte att vi börjar utforska våra kroppars förmågor på våra individuella premisser.
Att fasta på eget initiativ ger dig också en bra grund att stå på när det kommer till situationer där du inte får möjlighet att äta och dricka som vanligt. Det ger dig helt enkelt insikt i hur din kropp fungerar, hur ditt psyke påverkas och hur du mår i en sådan situation. Du kan då förbereda dig bättre och lära dig fokusera på det som är det mest viktiga för stunden. Att vara utan mat någon dag är absolut ingen dealbreaker för din hälsa, men kan i ett längre perspektiv vara fullständigt förödande.
Fastan historiskt
Fastan har varit en välintegrerad del av vår civilisation väldigt länge. Under hela kristendomens tid här i norden har vi t ex haft påskfastan, som är en 40 dagar lång fastetid, undantaget söndagar, som förberedelse inför påsken. Perioden innan jul är mindre känd som en fasteperiod, då man under advent avhåller sig mat i väntan på jesu ankumst.
Det är inte otänkbart att man hade motsvarande innan kristendomen här i Sverige, där vi firade midvintern med en hejdundrande Yulefest. Många kristna sedvanor är egentligen bara en förlängning/förvrängning av de tidigare lokala sedvanorna.
Kort och gott så har vi fastat under väldigt lång tid och även innan vi fastade frivilligt så fastade vi ofrivilligt under perioder där det var svårare att få tag på mat.
Effekter på kroppen
När man fastar så ställer man in kroppen i svältläge, vilket inte alls är så negativt som det låter utan kan tvärtom vara väldigt nyttigt och det ger kroppen ett litet andrum. Man kan tänka på det lite som vårt globala logistiksystem som bygger på just in time-principen, där man aldrig har något eget lager på sina varor utan man förlitar sig på att underleverantören kan leverera produkten som kunden beställer på kortast tid möjligt. Det är en intensiv process där det aldrig blir några andrum utan det är alltid något som ska levereras och man kan inte skicka något i större batcher för att i lugn och ro bygga upp ett mer robust system. Brister något kan det få förödande konsekvenser.
Samma sak är det med mat, allt du stoppar i dig måste processas av kroppen och om du då har tillräckligt kort tid mellan matintagen så får kroppen aldrig chans att vila. Det är även lätt att äta fel eftersom man normalt inte har möjlighet att laga ordentlig mat alla gånger hungern ger sig tillkänna. Godis, halvfabrikat, och annat skräp är lätt att ge vika för då! Stoppar man då i sig för mycket så hinner kroppen inte med att gå igenom all föda och väljer då att lagra den till ett senare tillfälle då det är lite lugnare. Blir det då aldrig lugnare så, ja, då får vi överviktskrisen vi har idag i västvärlden.
Att fasta
Hur går man då tillväga om man vill hjälpa sin kropp att må bättre, och framförallt lära känna sin kropp så man inte blir överrumplad första gången man hamnar i en situation som inte erbjuder samma typ av föda som du är van vid? Det är väldigt enkelt; bestäm dig för att inte äta mat under en dag!
Att börja med en endagsfasta är ett perfekt sätt att lära känna hungern och inse att du inte dör av att vara hungrig. Det blir också väldigt påträngande eftersom du gör det under en helt vanlig dag där du normalt skulle ätit som vanligt. Inga speciella beteendeförändringar behövs göra, träna som vanligt, arbeta, gå till parken med ungarna, ta en sväng i skogen. Lev precis som vanligt och du kommer märka att det inte är så farligt som det kanske känns precis innan man stoppar i sig den där godisbiten på eftermiddagen när det börjar kurra i magen. Att dricka måttligt med vatten kan hjälpa till att dämpa hungern om man tycker det blir för jobbigt. Var dock beredd på att vattnet i stort sett verkar rinna rakt igenom under fasteperioden.
En väldigt trevlig effekt av fastan brukar vara att folk uppfattar det som att de har mycket mer tid över under dagen, vilket såklart är sant, eftersom en inte helt oansenlig mängd tid går åt till att fundera på, planera, tillaga, och äta mat.
Du måste dock se till att få i dig vatten, gärna med lite vitaminer och mineraler tillsatt, men det är absolut inget måste under endast en dag. Vanligt vatten räcker gott.
Att inte fasta
Det finns vissa som hävdar att det bästa för kroppen är att äta i princip konstant; små mål utspridda över hela dagen. Problemet med detta är att när man äter så ställer kroppen in sig på att ta upp föda – en absorberingsfas – där det blir väldigt svårt att bli av med fett och överskottsmat. Denna period vara ungefär 3-6 timmar efter att du slutat äta, lite beroende på vad och hur mycket du ätit. Ytterligare ett par timmar efter den perioden tagit slut ställer kroppen in sig på förbränning i en fastefas. Det är egentligen bara i denna fasen du på allvar kan börja gå ner i vikt eller ge kroppen chans att rensa ut allt skräp som samlas i kroppens alla skrymslen och vrår.
I en överlevnadssituation
I en överlevnadssituation får man då göra ett aktivt val, om man ska fokusera på att hitta mat, eller om man ska fasta. Om man har möjlighet att relativt lätt hitta större mängder kalorier utan att ansträngningen blir för stor är det såklart alltid att föredra att äta. Det kan dock vara så att du vet att din situation inte kommer vara i mer än någon enstaka dag och du kommer behöva anstränga dig väldigt mycket för att hitta någon mat alls. Det kanske till och med blir en nettoförlust att leta mat! Det kan i sådana situationer vara bättre att bara ställa in kroppen på svältläge direkt och köra på i ett lugnt tempo och fokusera på att istället se till så du kan få ordentlig sömn. Vid för stor ansträngning så förbränner du din inbyggda energi (fett och, efter det, muskler) ofullständigt, vilket kan vara en fördel på gymmet om du ska gå ner i vikt, men normalt inte är vad du vill i en överlevnadssituation.
Tänk på att du fastar under eget ansvar! Kontakta läkare om du har några funderingar kring fastans inverkan på just din kropp!