Det är ganska enkelt att få eld även i de värsta förhållandena om man bara är förberedd rätt. Att veta vilka material och resurser man har med sig och runt sig i skogen är av högsta vikt! Vilka resurser som fungerar beror mycket på vilka eldverktyg du har med dig.
Om du ställer dig och ser dig omkring i skogen kommer du inte ha någon brist på tändmaterial! Beroende på om det är löv- eller barrskog finns det lite olika saker att leta efter. I lövskogar finns det ofta gott om björkar här och var och deras bark råkar vara perfekt för att få igång brasan! Skala dock aldrig bark från ett levande träd utan leta upp en nedfallen pinne och skala av barken därifrån. Befinner du dig å andra sidan i en barrskog med mycket gran kan du hålla utkik efter träd vars grenar brutits av inne vid stammen!
Björknäver
Björknäver är troligtvis ett av skogens bästa material. Det brinner fantastiskt bra, det är lätt att tända eld på med väldigt små medel, det är vattentätt och lätt att skala av i stora sjok utan att det går sönder (endast från fallna/döda grenar!). Av björknäver kan man även tillverka muggar, skålar, grytor, tak och annat livsnödvändigt man behöver ute i skogen.
När man använder det som eldstartare behöver man minst ett modernt eldstål. Det är möjligt att man kan få det att fungera även med flinta och stål men gnistorna från dem är ofta för kalla och för få för att få fyr på björknäver. För att lyckas så bra som möjligt måste man först rugga upp ytan, vilket man gör genom att skrapa av det översta, väldigt tunna lagret med t.ex. en kniv. När du fått en liten hög med avskrapt näver är det bara börja slå gnistor med tändstålet. Om allt går som det ska ska du nu få en liten låga som väldigt snabbt kan brinna ut.
Det är bra att ha en annan bit näver nära till hands som man tänder med lågan du precis skapat. Sen är det bara att i vanlig ordning lägga på större och större vedbitar tills elden är stabil!
Kåda
Ytterligare ett av skogens mest användbara material är kådan. Kådan är barrträdens klibbiga skyddsvätska som sipprar fram från t.ex. avbrutna grenar eller där barken skadats. Förutom att vi kan använda den som en eldstartare så kan man använda kådan vid sår eftersom kådan, förutom att den klibbar ihop huden väldigt effektivt, är bakteriedödande, bakteriehämmande och antiseptisk. Av kåda kan man t.ex. göra kådsalva och ljus.
När man ska använda kåda för att starta en liten brasa behövs inte några stora mängder. Det räcker gott att skrapa av det som runnit längs med stammen från en avbruten gren. För att samla upp kådan kan man exempelvis använda en bit papper, björbark eller torrt gräs. Kådan skrapar man enklast med en pinne så inte kniven blir nerklibbad.
Kåda brinner både väl och länge och doftar väldigt gott så det är varmt rekommenderat att prova på!
Fnöskticka
Fnösktickan är troligtvis en av de svamparna du sett hundratals gånger men aldrig reflekterat över vad det är för svamp eller vad man kan göra med den. Den växer på levande och döda träd och kallas på engelska för ”Hoof fungus” för att den liknad en hästhov.
För att använda den som fnöske för klassiskt tändstål krävs inga fler förberedelser än att se till så den är torr nog att ta emot en gnista. För att underlätta kan man skära av en tunn bit och hålla mot flintastenen man slår stålet mot.
När man väl fått glöd förflyttar man den glödande biten till ett ”fågelbo” av torrt gräs, bark och annat som lätt tar fyr.
En annan väldigt viktig aspekt till att fnösktickan varit så populär genom historien är att när man väl har glöd i den så kan man väldigt lätt trasnportera glöden över större avstånd.
Koltyg
Koltyg, eller charcloth som det kallas på engelska, är ännu ett fnöske som fungerar väldigt väl tillsammans med flinta och stål. Man behöver dock göra en del förberedelser innan man tar sig ut och ska göra upp eld med koltyg. Anledningen till att det fångar en gnista så pass bra är att det är förkolnat först.
För att tillverka koltyg behöver man en plåtburk med ett litet hål i locket, en värmekälla, och en bit bomullstyg. Dela tyget i mindre bitar och lägg ner i burken och sätt den över värmekällan. Gör man det i skogen är det enklast om man väntar tills elden lagt sig och lägga burken direkt i glöden.
Så fort det slutar ryka eller brinna ur hålet är koltyget färdigt. Låt svalna. Koltyget är nu färdigt att fånga gnistor från eldstålet!
I princip alla kolbaserade material fungerar att göra till kol, som träbitar, svampar, växter, etc. Testa dig fram och se vad du kan få glöd på!