Fnöske: Att fatta eld!

Det är ganska enkelt att få eld även i de värsta förhållandena om man bara är förberedd rätt. Att veta vilka material och resurser man har med sig och runt sig i skogen är av högsta vikt! Vilka resurser som fungerar beror mycket på vilka eldverktyg du har med dig.

Om du ställer dig och ser dig omkring i skogen kommer du inte ha någon brist på tändmaterial! Beroende på om det är löv- eller barrskog finns det lite olika saker att leta efter. I lövskogar finns det ofta gott om björkar här och var och deras bark råkar vara perfekt för att få igång brasan! Skala dock aldrig bark från ett levande träd utan leta upp en nedfallen pinne och skala av barken därifrån. Befinner du dig å andra sidan i en barrskog med mycket gran kan du hålla utkik efter träd vars grenar brutits av inne vid stammen!

Björknäver

Björknäver är troligtvis ett av skogens bästa material. Det brinner fantastiskt bra, det är lätt att tända eld på med väldigt små medel, det är vattentätt och lätt att skala av i stora sjok utan att det går sönder (endast från fallna/döda grenar!). Av björknäver kan man även tillverka muggar, skålar, grytor, tak och annat livsnödvändigt man behöver ute i skogen.

När man använder det som eldstartare behöver man minst ett modernt eldstål. Det är möjligt att man kan få det att fungera även med flinta och stål men gnistorna från dem är ofta för kalla och för få för att få fyr på björknäver. För att lyckas så bra som möjligt måste man först rugga upp ytan, vilket man gör genom att skrapa av det översta, väldigt tunna lagret med t.ex. en kniv. När du fått en liten hög med avskrapt näver är det bara börja slå gnistor med tändstålet. Om allt går som det ska ska du nu få en liten låga som väldigt snabbt kan brinna ut.

Det är bra att ha en annan bit näver nära till hands som man tänder med lågan du precis skapat. Sen är det bara att i vanlig ordning lägga på större och större vedbitar tills elden är stabil!

Kåda

Ytterligare ett av skogens mest användbara material är kådan. Kådan är barrträdens klibbiga skyddsvätska som sipprar fram från t.ex. avbrutna grenar eller där barken skadats. Förutom att vi kan använda den som en eldstartare så kan man använda kådan vid sår eftersom kådan, förutom att den klibbar ihop huden väldigt effektivt, är bakteriedödande, bakteriehämmande och antiseptisk. Av kåda kan man t.ex. göra kådsalva och ljus.

När man ska använda kåda för att starta en liten brasa behövs inte några stora mängder. Det räcker gott att skrapa av det som runnit längs med stammen från en avbruten gren. För att samla upp kådan kan man exempelvis använda en bit papper, björbark eller torrt gräs. Kådan skrapar man enklast med en pinne så inte kniven blir nerklibbad.

Kåda brinner både väl och länge och doftar väldigt gott så det är varmt rekommenderat att prova på!

Fnöskticka

Fnösktickan är troligtvis en av de svamparna du sett hundratals gånger men aldrig reflekterat över vad det är för svamp eller vad man kan göra med den. Den växer på levande och döda träd och kallas på engelska för ”Hoof fungus” för att den liknad en hästhov.

För att använda den som fnöske för klassiskt tändstål krävs inga fler förberedelser än att se till så den är torr nog att ta emot en gnista. För att underlätta kan man skära av en tunn bit och hålla mot flintastenen man slår stålet mot.

När man väl fått glöd förflyttar man den glödande biten till ett ”fågelbo” av torrt gräs, bark och annat som lätt tar fyr.

En annan väldigt viktig aspekt till att fnösktickan varit så populär genom historien är att när man väl har glöd i den så kan man väldigt lätt trasnportera glöden över större avstånd.

Koltyg

Koltyg, eller charcloth som det kallas på engelska, är ännu ett fnöske som fungerar väldigt väl tillsammans med flinta och stål. Man behöver dock göra en del förberedelser innan man tar sig ut och ska göra upp eld med koltyg. Anledningen till att det fångar en gnista så pass bra är att det är förkolnat först.

För att tillverka koltyg behöver man en plåtburk med ett litet hål i locket, en värmekälla, och en bit bomullstyg. Dela tyget i mindre bitar och lägg ner i burken och sätt den över värmekällan. Gör man det i skogen är det enklast om man väntar tills elden lagt sig och lägga burken direkt i glöden.

Så fort det slutar ryka eller brinna ur hålet är koltyget färdigt. Låt svalna. Koltyget är nu färdigt att fånga gnistor från eldstålet!

I princip alla kolbaserade material fungerar att göra till kol, som träbitar, svampar, växter, etc. Testa dig fram och se vad du kan få glöd på!

13 responses to “Fnöske: Att fatta eld!”

Leave a Reply

Utvalda svar

 1. Avatar for johan johan says:

  Nästa steg efter förkolnat tyg är att byta ut tyget mot en bit murket trä och förvandla denna med samma process (pyrolys), för är det något det finns gott om ute i skogen så är det murket trä.

  Detta är också något som ligger på min att testa lista, och det verkar svårare än kolat tyg, men i och med att det är ett material som det finns gott om så hade det varit kul att kunna.

  För övrigt, det engelska namnet är “Charred Punk Wood”, men jag är osäker på vad detta material heter på svenska.

  https://www.youtube.com/watch?v=sstZniNEjV8

  Men en kul liten detalj när man läser om ordet “fnöske” på saol så nämns murket träd i samma mening som de fnösk-svampar som man ofta tänker på.
  Och det verkar som ordet Fnösk kommer från Fnusk som tydligen var murket trä på 1600 talet???

  Så vem vet kanske var kolat murket trä det som man historiskt använt? Men senare kommit på att vissa svampar efter behandling är mycket bättre och därför tagit över namnet?

  Onekligen ett roligt område att fördjupa sig :slight_smile:

 2. Väldigt intressant! I min värld är fnöske inte ett specifikt material, utan kort och gott något som går att tända eld på med väldigt små medel. Där passar ju både svamparna och murket kolträ in! Ändå kul med såna ord man kan spåra bakåt en bit!

  Jag kan också tillägga att om man tänkt göra lite koltyg så funkar det inte med vilken bit tyg som helst! Strumpor från H&M går bort direkt, de fångar inte en gnista om du så använder upp hela tändstålet. Polyester och andra typer av blandningar verkar inte fungera speciellt väl heller (för mig). Däremot en klassisk tvättlapp i ren bomull tar gnistorna strålande! Jag trodde först jag gjorde något fel och höll på att ge upp mina tändstålsförsök när du tipsade om det!

  Sen har vi ju ett annat litet område man kan fördjupa sig i: Hur skapar du den första elden med hjälp av flinta och stål? De flesta material vi har testat och lekt med är ju preparerade material som kräver en första eld för att kunna tända elden. Jag har nog dock inte testat tillräckligt mycket med svamp så den får jag återkomma med!

  Men vad finns det mer för lättillgängliga material som fångar en gnista från flinta & stål? Björknäver gör ju det inte, t.ex., där behöver du modernt tändstål.

 3. Avatar for johan johan says:

  Vet inte, det är ganska svaga gnistor från ett eldstål.

  Men kanske något som fluffet i kaveldun? eller om man samlar maskrosfrön precis innan de vill flyga iväg? Men detta är saker som inte finns året runt så det är ganska begränsad nytta även om det fungerar.

 4. Jag såg en video för ett tag sedan där de testade en massa olika material för just det syftet: att fånga gnistor utan att vara preparerade på förhand. Nu kan jag inte hitta videon igen, men det enda materialet som de kunde få fyr på konsekvent genom att endast soltorka och banka ut fibrerna var…

  …Vanliga jäkla brännässlor! Som finns i enorma mängder överallt i skogen!

  De fångade gnistorna nästan direkt medan många andra material som man på förhand trodde skulle ta gnistorna mycket bättre inte visade något som helst intresse för att börja glöda.

  Fritt ur minnet så plockade de nässlorna, rev isär dem för att dela på stjälken och hängde upp dem att torka i solen. När de var ordentligt torra så mosade de ner dem i pulverform och sen var det i princip bara att hålla en bit flinta i närheten så tog den gnistorna. Har för mig de inte ens använde metall mot flinta utan två olika sorters stenar.

 5. Avatar for johan johan says:

  Det hade jag inte kunnat gissa,
  men då finns det ett nytt användningsområde till för dessa nässlor (för nässelsoppa är bara roligt precis i början av säsongen).


  Tittade i boken “elda” för att se om han skrivit något om nässlor.
  Det var inget om att använda nässlor som fnöske, men dock beskrev han hur man kan använda barken på nässlor för att göra ett litet rep, som han använde till en “eldborr”.

Fortsätt diskussionen på forumet

8 mer svar

Deltagare

Avatar for johan Avatar for Gustav