Föda för överlevnad

En av de första sakerna som man börjar tänka på när man pratar om överlevnadssituationer är hur man får tag på mat. Vad kan man egentligen äta om man går vilse i skogen en kall höstdag? Vi moderna människor är vana vid överflöd och extrem lyx jämfört med vad vi faktiskt behöver för att överleva. Det är inte för inte som vi har en fetma- och överviktskris som egentligen borde överskugga alla andra kriser idag, både med tanke på allt lidande det orsakar men också borde sätta igång en stor debatt kring vår moderna kost.

för tips på olika typer av växter man kan använda som föda i överlevnadssituationer kan ni kolla in vårt växtregister!

Vårt dagliga behov

Man brukar räkna på att en vuxen människa idag behöver någonstans runt 2.500 kalorier per dag för att gå plus minus noll. Det varierar såklart väldigt mycket beroende på vad du faktiskt gör under dagen, hur din specifika ämnesomsättning ser ut, hur vältränad du är, och din längd och vikt.

På sidan Kaloriguiden.se kan du knappa in dina siffror (vikt, längd & ålder) för att få ut ett så kallat BMR, Basal Metabolic Rate, vilket i princip visar hur mycket energi du gör av med per dag om du inte gör något annat än ligger stilla. Ett slags grundintag, helt enkelt. Jag kom fram till 1695 kcal BMR och vid Mycket tungt motstånd landar jag på 3221 kcal, vilket de definierar som att man tränar två gånger per dag. Detta är såklart endast riktmärken men kan ändå ge ett litet hum om vad man måste få i sig om man ska hålla kroppen i ett status quo.

Med tanke på att det sker en dubblering från sängliggande till mycket tung aktivitet måste man även ta det i beaktning i en nödsituation. Det är sällan du finner dig nödställd i en säng med ett fullutrustat kylskåp bredvid så du kan ransonera och få i dig minsta möjliga mängd kalorier per dag utan du måste i stort sett alltid kämpa och arbeta en hel del för födan. Då dyker nästa problem upp – födan du letar upp måste ge en nettovinst i kalorier.

Om du t ex använder 200 kalorier för att samla in växter som endast ger 100 kalorier går du back 100 kalorier och det hade varit bättre att bara stanna i sängen. Därför är det av stor vikt att veta vad man ska leta efter, hur man ska leta efter det och vad för redskap man ska använda för att samla in det!

Hasselnötter är utmärkt överlevnadsföda! Tänk dock på att dun inte får plocka mer än vad som ryms upp till tumgreppet i din vintervante, enligt allemansrätten, om du inte befinner dig i en skarp situation!

Minimikrav för överlevnad

Om du räknar med att kunna bli räddad inom någon dag till en vecka behöver du egentligen inte äta överhuvudtaget. Det kommer dock medföra en hel del besvär men så länge du har vatten och kanske tillgång till lite vitaminer och mineraler från växter så klarar man sig utan större fysiska problem en vecka utan mat. Däremot så påverkas psyket väldigt snabbt av matbristen, något man i så fall får räkna med. Man får ganska snabbt nedsatt tanke- och reaktionsförmåga, blir tröttare, lättirriterad, kallare, fumligare, etc. Dessa symptom blir värre med tiden om du inte får i dig någon mat alls.

För att kunna fungera normalt mentalt behöver vi ungefär 500 kalorier i kolhydrater, minst, per dag. Detta lindrar, eller tar helt bort, alla symptom du kan få om du helt går utan mat. I ungefär fyra veckor kan du klara dig på att endast äta 500 kcal växter per dag. I slutet är du dock extremt trött och troligtvis sängliggande. Har du däremot börjat kunna få i dig lite protein och fett ökar du dramatiskt tiden du kan leva av naturen!

Arbete och lågt kcal-intag

Man måste dock vara medveten om att mängden arbete du kan utföra medan du går på sparlåga (500 kcal / dag) är väldigt begränsad och om din föda består av enbart växter och kolhydrater kommer du få stora problem med vikt och förbränning.

När kroppen arbetar hårt på svältföda så tar kroppen bränsle från fettreserverna. Dessa bränns dock mer ofullständigt ju högre intensitet arbetet har, vilket i praktiken betyder att om du inte har möjlighet att få i dig större mängd kalorier bör du arbeta så lugnt, långsamt och metodiskt du bara kan. Detta sliter inte lika snabbt på fettreserverna. Däremot är det kanske att föredra om du önskar bränna fett på gymmet; ät för lite och träna med hög intensitet så du bränner så mycket som bara är möjligt!

Fett och protein i kosten

Om vi utgår från att du lyckas samla ca 500 kcal kolhydrater per dag av din överlevnadssituation klarar du dig fint på det i ungefär tio dagar. Du har då blivit av med ungefär 5 kg fett och 1 kg muskelmassa. Även om du fortfarande kan tänka klart, har normal blodsockernivå och kroppen fungerar i stort som vanligt så börjar det bli jobbigt med tungt arbete och snabba rörelser och förflyttning. För att åtgärda detta måste du få i dig mer fett och protein, samtidigt som du fortsätter täcka ditt dagliga kolhydratbehov på 500 kcal.

Det allra bästa sättet att få i sig mer fett i en nödsituation är att metfiska. Detta bör påbörjas senast efter en vecka. Det kräver i stort sett ingen arbetsinsats och kan ge dig väldigt mycket i form av näringsämnen. Kan du börja få i dig en ordentlig mängd fett och protein tillsammans med kolhydraterna från växterna så har du goda förutsättningar för att inte bara överleva, utan att faktiskt börja leva relativt gott av vad naturen har att ge!

Grillad fisk kommer man långt på!

Individuella förutsättningar

Man måste vara medveten om att tiderna ovan varierar från person till person. En person med väldigt mycket extrafett klarar sig längre på att bränna fett än en person med extremt liten mängd fett. Samtidigt så väger den föregående personen ganska mycket mer och förbränner därmed betydligt mer energi än en lättare person. Det kan därför vara rationellt att en lite kraftigare person tar det betydligt lugnare eftersom de klarar sig betydligt längre på sina egna reserver, medan den senare kanske får problem med förbränning långt tidigare.

Mannen som fastade mer än ett år

Det finns exempel på personer som klarat av att fasta under väldigt lång tid. En sådan är Angus Barbieri som gick mer än ett år utan föda. Under den 382 dagar långa fastan åt han ingenting utan drack endast vatten med vitamin- och mineraltillsats.

När Angus kom in till läkaren 1965 var han extremt överviktig på 207 kg. Läkaren satte honom på en 7 dagars fasta på vatten och vitaminer för att få in honom på rätt spår, men när han blev hemskickad efter fasteveckan fortsatte han av bara farten att fasta. Han satte upp ett mål för sin målvikt – 82 kilo och bestämde sig för att inte sluta förrän han nådde den!

Vid det här laget började läkarna intressera sig för honom igen och såg till så han fick i sig rätt ämnen och supplement. Han fick även lov att dricka kaffe och te och andra drycker som inte innehöll några kalorier.

Efter 382 dagar utan något kaloriintag vägde han in på 82 kilo – målvikten – och avbröt fastan med ett kokt ägg. Det var enligt Angus den godaste måltiden han någonsin ätit, vilket kan vara ganska anmärkningsvärt med tanke på hans tidigare vikt!

Efter Angus har det varit andra som gett sig på extrem fasta, som Dennis Galer som klarade en 385 dagar lång hungerstrejk innan han blev tvångsmatad. Andra som försökt sig på långtidsfastande har klarat 200 dagar och mer, medan vissa som gett sig på det avlidit till följd av projektet. Det är alltså inget man ska ge sig på lite hur som helst!

0 responses to “Föda för överlevnad”

Leave a Reply