De flesta tänker skog när de hör bushcraft och visst är det mest associerat med skog. Beroende på hur man väljer att definiera bushcraft så kan man utöva det i princip var som helst på jorden. Det kan däremot se väldigt olika ut beroende på var man är. Samma metoder gäller inte för om man rör sig i Norrlands djupa inlandsskogar eller nära den karga kusten. Kustnära bushcraft är ett helt nytt sätt för vissa av oss att se på bushcraft och överlevnad, och kanske även livet?
Saker som hur man söker skydd och skaffar mat blir helt plötsligt knappt ens överförbara. Det är svårt att plocka bär och gräva upp rötter på det öppna havet! Vissa saker förändras mindre, som konsten att fånga och rensa fisk.
Vad är kustnära bushcraft?
Precis som med allt annat så finns det säkert lika många definitioner som det finns utövare. Här definierar jag det som överlevnad längs kusten, i mindre segel- eller rodd/paddelbåt. Båten ska vara stor nog att kunna inredas något med sittbrunn och eventuellt enstaka liggplats. Däremot bör den inte vara så stor att den har el, hytter, kök, wc och andra bekvämligheter.
Självfallet behöver man en del utrustning med sig, som matlagningsmöjligheter, vattenförvaring, skydd mot regn och blåst, etc.
Båtarna
Bushcraft associeras ofta med kanoter och kanadensare när det kommer till vattenfarkoster. Dessa är dock något klena för det öppna havet så en något större vattenfarkost behövs här. Segelbåt är nog den typen av båt som lämpar sig bäst. Med segelbåt kan du ta dig väldigt långa sträckor på väldigt kort tid om vindgudarna är med dig.
En annan typ av båt som är vanligare i bl.a Polynesien är katamaranen. Den klassiska katamaranen består av en större kanot som sitter fast i ett mindre ”stödskrov”. Nyare modeller har ofta två likadana skrov för mer utrymme och förvaring. Det möjliggör även att kunna segla med vinden åt båda hållen.
Oavsett vilken typ av båt man väljer bör den vara mindre och enklare i utförande. En mindre båt kan ta sig betydligt närmare land än en större båt!
Fisket
På havet och kusten finns färre möjligheter att lyckas få tag i den typen av mat som finns i skogen. Här är fisket den absolut viktigaste metoden för att överleva. Även skaldjur är en väldigt bra matkälla i kustmiljöer! Som vi vet så kan det bli problem på haven om man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, så kunskap om vilda, kustnära växter är också väldigt viktigt att ha med sig.
Exempelvis så är havtorn en väldigt nyttig växt med mycket C-vitaminer. Den växer ofta på stenig mark nära kuster. Likaså olika typer av bär, som björnbär, växer ofta på ställen nära kusterna.
Navigering
Att kunna navigera till sjöss och på land skiljer sig en hel del. På havet måste man kunna undvika allt från att köra på grund och slå upp skrovet på båten till att kunna läsa sjökort. Vill man kan man såklart även lära sig hur man navigerade förr i världen efter stjärnorna och primitiva kompasser.
Följer man kusten har man såklart den som riktmärke, men även kusten kan se ganska annorlunda ut från havet mot vad den gör när man kommer närmare. Det kan vara svårt att se vissa riktmärken på grund av att du alltid befinner dig på havsnivå och kan alltså inte få någon ordentlig överblick över landskapet.
Underhåll och reparationer
I skogen kan man slå sig ner i stort sett var som helst för att underhålla och laga utrustning som gått sönder. Det är betydligt svårare till sjöss där det är väldigt viktigt med underhåll. Allt från att se till så skrovet är intakt till att linor inte börjar bli för slitna till segel och roder. Går något sönder ute på havet är risken större att utrustningen går förlorad om man inte kan lösa det direkt.
Min egen erfarenhet av havet och båtar är att allting tenderar att amplifieras. Det är svårt att skildra känslan av att med endast vindens hjälp driva fram över böljorna en varm sommardag. Brisen svalkar ditt ansikte medan du blickar ut över det öppna havet, världen ligger för dina fötter, bokstavligt. Det lätta kluckandet av små vågor mot skrovet vittnar om att du tar dig framåt mot din destination. Total FRIHET!
Värme & bränsle
Se till att du har ordentliga kläder med dig och att du har ett sätt att hålla dem torra, även vid oväder. Kläderna blir helt plötsligt ditt primära skydd mot vädrets makter. Saker som att snabbt slänga upp en tarp eller en liten brasa för värme är otänkbart på havet.
Det gäller även omvänt, när solen gassar på som värst har man ingenstans att söka skugga ute på den öppna böljan utan man är förpassad till rodret. Har du tur skuggas du av seglet!
Kustnära bushcraft historiskt
Kustnära bushcraft är definitivt inget modernt fenomen, tvärtom har det varit väldigt vanligt historiskt. Vikingarna är kanske det mest kända exempelet på folk som tog till små rodd- och segelbåtar. De tog sig ofta längs kusten och utforskade nya områden. Samtidigt levde man av vad det nya landet och havet hade att erbjuda.
Vikingarna tog sig så pass långt att de hann före Columbus till Amerika. Båtarna var ofta enkla, med få möjligheter att söka skydd mot väder och vind. De hade inte alltid samma möjligheter som de mer sentida piraternas större skepp med olika våningar för last och fångar, roddare och kanoner.
Vaiana och Polynesien
Även om det kanske inte är så mycket bushcraft involverat så kan man hitta inspiration i en del filmer, bland annat Disneyfilmen Vaiana. Filmen utspelar sig i Polynesiens ö-värld, där Vaiana ger sig ut på haven efter generationer av stillestånd och brukande av jorden på en enda ö.
De riktiga flottarna som användes av urbefolkningen var en slags katamaraner som kunde transportera 50 personer med packning och mat mellan öarna i Stilla havet. Befolkningen levde mycket av fiske och av vad öarna producerade i form av frukter, bär och grönsaker. För dem var kustnära bushcraft livet de kände till!
I Polynesien är den typen avbåtar använda än idag. De tillverkas av väldigt enkla material som trädstammar, pinnar, rep och presseningar. Istället för bilar som tar oss från stad till stad så tar dessa enkla båtar invånarna i Polynesien från ö till ö.
Vem kan testa kustnära bushcraft?
Bushcraft i skogen kan göras på väldigt många sätt, från att bygga den anspråkslösa lilla brasan att koka kaffe över till att bygga sig ett liv ute i vildmarken. På samma sätt kan man testa på kustnära bushcraft genom att hoppa i en liten jolle och ge sig ut på haven till att göra som i filmen Vaiana.
Det finns få ”rätt sätt” att utöva kustnära bushcraft, så länge du befinner dig växelvis på havet och kusten med minimal modern utrustning och samtidigt lever av landet (och havet) så har du lyckats!