Vet du hur många timmar solen lyser på oss svenskar den här tiden på året? Inte många, kan jag lova! Därför behöver vi ordentliga lampor när vi är ute och härjar i skogen.
Vi är nu inne i den mörkaste tiden på året och definitivt den mysigaste att vara ute i naturen och njuta av lugnet. Eftersom vårt avlånga land befinner sig en bra bit över ekvatorn på norra halvklotet kan det ibland bli lite väl mörkt. Därför tänkte jag i den här artikeln kolla lite närmare på olika typer av lampor och belysning som gör det blir lättare att njuta av utelivet!
Kraftfulla ficklampor är perfekta för äventyraren som utforskar grottor och ruiner, medan en klassisk ljuslykta sprider ett romantiskt sken över lägerplatsen. Behöver du däremot händerna fria när du cyklar, klättrar eller arbetar i lägret är pannlampan oslagbar!
Olika lampor passar alltså för olika behov och aktiviteter. Vi kommer här titta på de vanligaste typerna som ficklampa, pannlampa och fotogenlykta, men även andra sorter som ljuslykta med stearinljus och ljusslingor och lister. Oavsett du är helt ny eller sover med vargarna så hoppas vi du ska kunna hitta något lämpligt att lysa upp skogstillvaron med!
Pannlampor
Pannlampor kommer i hur många olika varianter och utföranden som helst och dessutom i varierande kvalitet. Det finns pannlampor som är som en mindre strålkastare som får omgivningen att se ut som i dagsljus, medan andra är gjorda för att inte synas alls. Detta är definitivt en av mina favorittyper av belysning för friluftsliv, den lämpar sig i stort sett för alla situationer och lämnar dina händer fria för arbete.
Fördelar
- Ljuset riktas alltid dit du tittar
- Finns ofta olika ljuslägen och styrkor att välja mellan, beroende på tillfälle och preferenser
- Dina händer är fria att utföra andra aktiviteter, som matlagning, cykling, skidåkning, vedhuggning eller bara småpyssel runt lägret
- Finns i många olika prisklasser, storlekar och vikter
Nackdelar
- Kan vara tung, obekväm och otymplig, speciellt om den har externa batterier eller har en stor lampa framtill
- Anses väldigt oartigt att bära när man samtalar med andra
- På hög ljusstyrka kan batteriet dräneras snabbt, vilket kräver att du har extra batterier eller laddare med dig
- Speciellt billigare modeller kan vara känsliga för damm, fukt och stötar, vilket förvärras av att den oftast bärs på huvudet
Användningsområden
Pannlampan passar som sagt till de flesta aktiviteter men följande aktiviteter tycker jag den lämpar sig extra bra till:
Mycket rörelse
Oavsett du är ute och cyklar, klättrar eller vandrar i skogen så kan det vara en befrielse att kunna använda händerna fritt och samtidigt ha en ordentlig ljuskälla riktad dit du tittar. Här är pannlampan oslagbar!
När du inte vill bli bländad
Eftersom pannlampan alltid lyser i samma riktning som du tittar behöver du aldrig oroa dig för att få skenet rakt i ögonen (om du inte är ute med vänner som också bär pannlampa, vill säga!). Har man dessutom keps och sätter pannlampan ovanför skärmen minskar man ännu mer risken att utsätta ögonen för starkt ljus.
Pyssel runt lägret
Pannlampan är även perfekt för småpyssel runt lägret, som matlagning, fixa ved till brasan, sätta upp tältet eller tarpen och ha koll på alla prylar.
Fotogenlykta
Fotogenlyktan är en riktig klassiker som kan ge en mysig stämning till vilket läger som helst. Det finns få saker som hör camping och bushcraft så bra till som att framåt kvällningen tända en fotogenlykta och sitta och småprata kring skenet. Den distinkta lukten gör också sitt för att skapa en mysig atmosfär.
Fördelar
- Enkel att använda, kräver inga batterier eller eluttag
- På grund av sin levande ljuslåga ger den ett betydligt trevligare ljus än många ficklampor och batteridrivna lyktor.
- Extra fotogen kan även användas som nödbränsle för att starta en brasa
- Robust, pålitlig, ger viss värme och kan hjälpa till att hålla tältet kondensfritt
- Utan tvekan den mest estetiskt tilltalande typen av campingbelysning
Nackdelar
- Kan vara farlig om den välter, läcker hanteras felaktigt
- Kan släppa ut skadliga ämnen som sot, rök och koldioxid
- Något dyrare i drift eftersom den kräver bränsle och visst underhåll
- Fotogenlyktor är normalt inte så små och smidiga som ficklampor och kan anses vara tunga och utympliga att bära eller förvara.
Användningsområden
Matlagning
Placera- eller häng lyktan bredvid grillen eller där du lagar mat och du har en väldigt trevlig och stämningsfull belysning som gör att maten ser extra god ut!
Fiskelykta
Att fiska är att slappna av, vilket även gäller för våra ögon. Ljuset från lyktan är också åt det varma hållet som även låter dig behålla mer av mörkersynen så du ser flötet ordentligt i mörkret.
Tältaktiviteter
Något av det som campande flerbarnsföräldrar fruktar mest av allt är oväder, när man måste hålla familjen inne i tältet med aktiviteter. Då är fotogenlyktan ett perfekt sätt att lysa upp texten i en god bok, spelplanen på ett brädspel eller en kortlek. Dessutom bidrar lyktan till att ventilera ut fuktig luft och kondens, vilket det blir en hel del av i ett tält med en familj en regnig dag!
Ficklampor
En liten ficklampa är något som alla bör ha med sig ut i skogen. Den ger kanske inte ett lika stämningsfullt ljus som en fotogenlykta eller är lika smidig som en pannlampa, men de är oftast betydligt tåligare och smidigare att hantera. Även om det är något knepigare så kan man rigga upp sin ficklampa för att få ljuset på det sätt som man vill.
Fördelar
- Enkel att använda, ger ett starkt och fokuserat sken och kan lysa upp långa avstånd
- Även billiga varianter är ofta relativt robusta och pålitliga
- Har ofta olika funktioner, som blinkande ljus, olika ljusstyrkor, färgfilter, m.fl.
Nackdelar
- Kräver att du har en hand fri att hålla ficklampan med
- Beroende på om den har inbyggt eller utbytbara batterier kan man behöva bära med sig extra utrustning
- Lätt hänt att den tappas, får stötas eller hamnar i vatten och därmed slutar fungera
Användningsområden
En ficklampa kan man använda till i stort sett vad som helst så det kan vara bra att alltid packa en mindre variant i ryggsäcken. Den kan fungera som reservlampa om t.ex. pannlampan skulle gå sönder.
Speciellt användbar är ficklampan när man är ute och vandrar på ställen där man kanske inte är helt hemma. Har man en någorlunda kraftig ficklampa kan man lysa upp en ganska bra bit fram om sikten är bra. Det är ett väldigt bra sätt att skapa sig en uppfattning om var man befinner sig, vilka riktmärken man kan ta ut och om det finns några hinder längre fram.
På samma sätt är ficklampan perfekt att ha när man jagar och ska ta sig fram i skogen. Här använder man den för att följa spår, eftersöka skadade djur, signalera till sina jaktkamrater, eller försvara sig mot vilda svin och andra ilskna djur.
LED-lampor: slingor och lister
De flesta LED-slingor på marknaden idag är avsedda att monteras i hemmet, eller möjligen utanpå huset. Gemensamt för dem är tyvärr att de behöver kopplas till vanliga vägguttag istället för USB eller batteri. Det finns dock ett par varianter av både lister och slingor som kan användas utomhus och med batteri eller USB. Vissa jag sett har använt julbelysning eller julgransslingor ute i skogen, vilket har gett ett väldigt mysigt ljus. Alla som någon gång försökt trassla upp en julgransslinga drar sig nog för att ta med sig den ut i skogen…
Som tur är finns det nya varianter som är klädda i gummihölje och kopplas till valfri powerbank med USB-uttag. Dessa, vågar jag nog påstå är bland de bästa belysningarna för campingliv. En slinga kan man ha lite som man vill, hängandes under tarpen, från mittstången i tältet, eller längs en trädstam i anslutning till lägret.
Fördelar
- Flexibla, kan hängas, både horisontellt och vertikalt för önskad effekt.
- Energieffektiva och kan vara igång länge.
- Lätta att använda, bara plugga in så lyser det
- Rullas ihop till mindre format när man ska packa ihop
Nackdelar
- Kan vara dyrare än andra typer av campingbelysning
- Eftersom de är en enda lång slinga är de även mer känsliga för slitage
- Kan vara svåra att montera eller ta bort, beroende på hur man vill ha sin belysning
- Inget integrerat batteri, utan man måste ha med externt batteri som man kanske behöver till andra prylar också
Vilka lampor lyser upp min tillvaro?
Personligen så använder jag alla typer av lampor ute i skogen och brukar ofta ha med mig åtminstone en extra. Även om jag kanske inte använder flera lampor samtidigt alltid så kan man sätta en pannlampa på ungarna och låta dem springa omkring. Det är betydligt lättare att ha koll på dem om de har lampor än om man själv har det!
Min go-to pannlampa är en Silva pannlampa med olika ljusstyrkor och ett läge med rött sken istället för vitt. Det är perfekt om man behöver läsa karta eller annat i mörkret utan att ens mörkersyn försämras för mycket. Det röda skenet är dock relativt svagt och ska man navigera efter det får man gå försiktigt och ganska långsamt.
I ryggsäcken ligger oftast även en klassisk Mini Maglite som jag köpte för snart 30 år sedan. Den är rejält sliten efter att ha hängt med på många äventyr men jag kan alltid lita på att den fungerar. Eftersom den även har ett extra “fack” för en extralampa och utbytbara batterier så kan man fixa alla problem med den i fält!
När det finns mer plats eller om man bara ska ut på en kvällstur med matlagning tar jag oftast med Feuerhand-lyktan som drivs med fotogen. Den ger ett betydligt trevligare ljus än de andra, speciellt om man är flera stycken. Den är även perfekt att hänga upp i vindskyddet som belysning!