Nypon (Rósa dumális)

Nypon är en av våra vanligaste och mest kända växter. Den används till allt möjligt, från mat och dryck till redskap och som prydnad. Nu när årstiden börjar gå åt det lite svalare börjar de röda nyponen titta fram så smått.

Historia

Nyponet är en av våra viktigaste växter för C-vitamin eftersom dessa går att plocka genom hela vintern och in på våren. De går också utmärkt att torka och förvara på olika sätt för att plocka fram när man behöver dem igen!

Nyponen har troligtvis använts mycket långt tillbaka till många av de saker vi använder det till idag, och många fler. Även i vår nordiska mytologi har nyponen en särskild plats som kärlekens gudinna Frejas blomma. På det stora slagfältet Idaslätten, där världens öde avgörs i Ragnarök, växer där en stor rosenlund.

Bland indianer i Nordamerika har nypon varit en betydelsefull växt där man använt den både som medicin och som vanlig mat och dryck.

Här i Sverige har man använt nypon mot diverse åkommor och sjukdomar, bland annat mot förkylning, mot gaser i magen, som urindrivande medel och mot gallsten.

Användning

Nyponen är goda att äta som de är och det är även som färska de är som allra mest nyttiga. Efter hand de torkar avtar C-vitamininnehållet, även om det är fortsatt väldigt högt.

Vill man testa göra egen nyponsoppa är det ganska lätt även ute i skogen, vilket såklart är speciellt roligt för de mindre familjemedlemmarna! Plocka en massa nypon! Allt du inte använder nu kan du ta med hem och torka för att använda senare! Ungefär 1 dl färska nypon per person brukar bli ganska lagom soppa eller ca 3 dl per liter vatten. Om man vill kan man kärna ur nyponen, annars kan man bara låta de sitta i. Mosa eller åtminstone ”krossa” nyponen innan du häller ner dem i det kokande vattnet. Låt koka i ca 15 minuter, häll sedan på socker, ca 2 msk.

Vill man göra eget nyponpulver gäller samma sak som med soppan, antingen plockar du ur kärnorna eller så låter du dem hänga med! Låt nyponen torka ordentligt (något som kan snabbas på i ugn på lägsta värmen (<50˚ c). Väl torra är det bara att ge sig på dem med morteln tills du har ett fint nyponpulver!

Förutom den klassiska nyponsoppan kan nyponen användas till nyponvin, sylt, gelé, saft, etc.

Bladen från nypon ska även vara goda att äta i sallader och precis som de är. De har även använts som tobaksersättning när tillgången på tobak varit låg.

Medicinalanvändning

C-vitamininnehållet är osedvanligt stort. Så lite som 10 färska nypon räcker för att du ska få i dig ditt dagliga behov av C-vitamin. Halten C-vitamin i ett färskt nypon ligger på ca 1,11 g per 100 g (i vissa mätningar så mycket som 5 g per 100 g!). Det i sin tur innebär att du måste trycka i dig runt 18 stora apelsiner för att få i dig lika mycket C-vitamin som finns i 100 g färska nypon.

De innehåller såklart inte endast C-vitamin utan innehåller även ca 8% kolhydrater, kalium, kalcium, magnesium, mangan, zink och järn också i varierande mängder. Nypon är helt enkelt en väldigt användbar och nyttig växt!

Nyponen är även verksamma mot ledvärk och inflammatoriska tillstånd.

0 responses to “Nypon (Rósa dumális)”

Leave a Reply