Skvattram (Ledum palustre f.d. Rhododendron tomentosum)

Skvattram är sedan gammalt en välkänd växt för urbefolkningar i de nordliga delarna! På engelska har den fått namnet Labrador Tea, vilket vittnar om dess användningsområde som välgörande dryck!

Denna växten var okänd för mig innan jag såg den nämnas på Instagram av @northernbushcraftdad. Det tackar vi för, alltid roligt att lära sig om fler intressanta växter! Enligt honom är denna växten en bra törstsläckare om man är ute i vildmarken och fått i sig för lite vätska!

Skvattram verkar vara lite av joker i växtvärlden med både positiva egenskaper och negativa. Först och främst innehåller den ämnen som kan vara farliga för människor. Rekommendationen är att man håller sitt dagliga intag till en kopp om dagen – ungefär samma rekommendation som gäller kamomill.

För stor dos av dessa ämnen (ledol) kan annars leda till allt från huvudvärk, yrsel, hallucinationer och kramper. Det luriga är att dessa tenderar att visa sig flera timmar efter att man intagit växten.

De potentiella fördelarna verkar dock till stor del väga upp och skvattram är nyttig för både det ena och det andra. De nordamerikanska indianstammarna har använt bladen i medicinska teblandningar som hjälp mot hosta och förkylningar. Rekommenderad dosering är 1-2 teskedar till en kopp te. Häll över hetvatten och låt dra i ca 5 minuter. Vissa stammar använde avkoket från skvattram till att smaksätta kött som normalt inte är så välsmakande, som björn.

Under en period användes skvattram även i ölbryggning, något som enligt vissa källor fyllde männen med raseri. Kanske fanns växten med i blandningarna bärsärkarna drack innan strid?

Bladen är också ett av de bästa myggmedel vi har här i Sverige! Precis som med t ex röllekan så är det bara att gnida bladen mot huden och så har du prima myggskydd i en halvtimme eller så!

0 responses to “Skvattram (Ledum palustre f.d. Rhododendron tomentosum)”

Leave a Reply