Kaffe är en av de där ganska ikoniska sakerna för bushcrafters (ja även för andra) då det kräver vissa redskap för att man ska få sin koffeindryck när man är ute i skogen. Det går bara inte att traska ut i skogen och förvänta sig att kaffet ska finnas där. Nej, det kräver vissa förberedelser!
Lika många sätt som det finns att tillreda det bruna flytande guldet finns det redskap gjorda för att tillaga det, både för friluftsmänniskor och vanliga Svensson! Även Försvarsmakten har gett sig in i diskussionen om hur man bör gå till väga för att brygga en ordentlig kopp kaffe för rediga karlar i utomhusmiljöer (se bifogad fil längst ner)!
Hur man brygger den bästa koppen kaffe är det många som vet, men den viktigaste komponenten med att dricka kaffe i skogen måste väl ändå vara en rofylld stund och en naturskön utsikt?
Snabbkaffe
Jag har nästan alltid en liten burk med snabbkaffe med mig i packningen. Den är ypperlig som nödkaffe om alla andra metoder skulle fallera. Sen brukar vi även ha med oss varm choklad till ungarna, kanske en kopp te till frugan så det kan ibland vara svårt att motivera att brygga en hel kanna kaffe så då brukar det få bli den frystorkade snabbvarianten!
Det är såklart inte den godaste varianten men den är pålitlig, snabb och enkel!
Kokkaffe
Den mest typiska varianten av kaffe, kan tillagas över öppen eld, på stormkök, etc. Kaffepannan med en liten grangren nerstoppad i pipen för filtrering av bönorna är en klassiker för utomhusliv och har använts av alla från nordligaste Norr till Trelleborg i söder och är nog den variant som faktiskt smakar bäst utomhus när den är rätt tillagad!
Förr använde man denna varianten för att det helt enkelt var det smidigaste sättet och det finns än idag många väldigt bestämda åsikter om hur man kokar kaffe ute!
Hur man går tillväga för att koka sitt kaffe är det många som vet, men ingen är överens om. Vissa hävdar å det bestämdaste att man absolut inte får uppnå koktemperatur på sitt kaffe medan andra hävdar motsatsen; att kaffet blir gott först efter ett antal minuter kokande!
Bryggkaffe
Riktiga kaffekokare finns sällan ute i skogen då de kräver bland annat elektricitet för att fungera. Så om man inte är ute i rejäl åska och lyckas rikta Tors vrede mot den stackars kaffekokaren så får man helt enkelt lämna den hemma och använda sig av de metoder som inte kräver så mycket.
Nuförtiden finns enkla trattar att köpa lite överallt, både ihopfällbara och vanliga, i porslin, metall, plast, silikon, etc. Allt som krävs är ett filter och någon skopa bryggkaffe!
Denna typen av kaffe blir nästan alltid lika bra eller bättre än där hemma i bryggaren, men kräver lite mer prylar och kräver även viss rengöring efteråt.
Mokabryggare
Det italienska märket Bialetti har sedan 1931 tillverkat Mokabryggare för kaffe. Kaffet bryggs genom att man fyller på bottenbehållaren med kallt vatten, lägger en skopa kaffe i korgsilen ovanför och ställer den på plattan eller elden. Värmen gör så att vattnet förångas och pressas upp genom korgsilen där det tar med sig kaffe upp till toppbehållaren.
När kaffet är färdigt häller man bara upp det från mokabryggaren till koppen och du har en kopp perfekt gott kaffe! Denna metoden är väldigt smidig då det kräver minimalt med disk (du bara tömmer behållaren genom att skaka ur kaffesumpen) och lägger tillbaka den i packningen när den svalnat. Väldigt trevlig metod för friluftslivet som skapar en lite lyxigare känsla än de övriga metoderna.
Det blir som sagt väldigt gott kaffe i en Moka, men nackdelen är att de är relativt små så om man vill ha mer än en kopp eller om man är fler kaffesugna så får man dra igång den flera gånger efter vartannat. Detta är i högsta grad lyxkaffe när man är på tur, medan de andra kanske mer skulle klassas som funktionskaffe.
Hur går ni tillväga när ni är kaffesugna ute i skogen?